Епідемія харчових захворювань в багатьох країнах світу, яка спричиняє значні втрати серед людей, підкреслює важливість дотримання безпеки харчових продуктів. Імовірність захворіти на харчові токсикоінфекції значно зросла за останні 20 років, піддаючи приблизно 25% населення більшому ризику.
Одним із найпоширеніших харчових бактеріальних патогенів у всьому світі є Salmonella spp, який, як вважається, спричиняє 93,8 мільйонів випадків сальмонельозу щорічно, а також 155 000 летальних випадків.
Сальмонельоз, як і раніше, залишається серйозною загрозою для здоров’я людей в Україні та у світі.
У 2024 році в Україні захворіло 4406 осіб, з них понад третина - це діти.
Основні причини захворювання пов’язані з порушеннями санітарно-гігієнічних вимог під час приготування, зберігання та обробки харчових продуктів, що особливо загострилося через перебої з електропостачанням, які роблять неможливим безпечне зберігання їжі.
Найбільш споживаними продуктами тваринного походження, пов’язаними з харчовими захворюваннями, які впливають на здоров’я населення в усьому світі, є кури, свинина, яловичина, яйця, молоко та морепродукти.
Щоб уберегти себе та своїх дітей від зараження сальмонелою, дотримуйтесь простих, але важливих правил:
- ретельно мийте руки, особливо після сирого м’яса чи яєць
- готуйте продукти при достатній температурі
- зберігайте окремо сирі та готові до вживання продукти
- стежте за чистотою кухонного інвентарю
- дотримуйтесь умов зберігання продуктів — особливо влітку або при перебоях електропостачання.
Бережіть себе та своїх дітей - безпечне харчування починається з усвідомлення та дотримання щоденної профілактики у кожному домі!