Целіакія: що потрібно знати про глютенову хворобу та її лікування

Целіакія: що потрібно знати про глютенову хворобу та її лікування

03.02.2025

Що таке целіакія і як вона пов’язана з глютеном

Целіакія (глютенова хвороба) - це рідкісне хронічне аутоімунне захворювання, яке виникає внаслідок непереносимості організмом глютену.

Глютен - складний білок, який міститься в зернових і похідних від них продуктах. У разі целіакії попадання глютену в травну систему людини викликає вироблення антитіл, що здатні руйнувати ворсинки слизової оболонки тонкого кишківника. Внаслідок такої патологічної відповіді імунної системи порушується функція всмоктування поживних речовин (синдром мальабсорбції),виникає хронічне запалення тонкого кишківника.
Целіакія зустрічається вкрай рідко і проявляє себе в дитячому і ранньому віці. 

Причини виникнення глютенової хвороби

Хвороба целіакія частіше виникає у людей, схильних до неї генетично, які мають родичів першої лінії з цією патологією.
До факторів ризику розвитку глютенової хвороби відносять також наявність інших аутоімунних захворювань - цукровий діабет 1 типу, аутоімунний тиреоїдит, інше.

Основні симптоми целіакії

Целіакія - серйозна патологія, яка має характерні симптоми:

  • гастроінтестинальні прояви - болі в животі, здуття, нудота, диспепсія, жирний, погано сформований стілець 
  • системні ознаки, що виникають через дефіцит поживних речовин - втрата ваги, хронічна анемія, остеопороз, сухість шкіри, ламкість нігтів, афтозне ураження ротової порожнини тощо
  • інші симптоми - слабкість, втома, тривожність, схильність до депресій.

Як діагностують целіакію

Визначення целіакії базується на механізми її розвитку.

Що таке глютенова хвороба, як саме вона виникає?

Потрапляння глютену в організм викликає помилкове продукування специфічних антитіл - до тканинної трансглютамінази типу 2 (TG2),антиендомізіальні (ЕМА),а також до дезамінованих пептидів гліадину (DGP). Внаслідок цього розвивається аутоімунне запалення, що призводить до атрофії ворсинок слизової тонкого кишківника.

Тому, у разі підозри на целіакію, здійснюється відповідна діагностика можливого захворювання: 

  • Лабораторні аналізи: проводяться тести на антитіла Ig A, Ig G до ендомізію, до дезамінованих пептидів гліадину, до тканинної трансглутамінази, загальний Ig A.
  • Ендоскопічне обстеження верхнього відділу тонкого кишківника - дванадцятипалої кишки, з проведенням біопсії зразка її слизової. Подальше гістологічне дослідження біоптату може показати характерну атрофію ворсинок.

Медичний заклад повного циклу UniClinic має в своєму складі власну надсучасну Лабораторію, яка забезпечує швидке і точне проведення найскладніших досліджень в автоматичному режимі. Імунологічна панель Лабораторії дозволяє здійснення відповідних аналізів для інформативної діагностики і встановлення діагнозу целіакія.

Лікування целіакії

У разі целіакії єдиним ефективним методом лікування на зараз є суворе дотримання безглютенової дієти протягом усього життя. Повне виключення із раціону продуктів, що містять глютен призводить до поступового відновлення атрофованих ворсинок тонкого кишківника, його всмоктувальна функція поновлюється, симптоми захворювання зникають, ризик розвитку ускладнень знижується.

Який лікар лікує целіакію?

Глютенову хворобу лікує лікар-гастроентеролог, саме до нього необхідно звернутись у разі появи симптомів патології. Найчастіше це стається уже в дитячому віці, батьки можуть помітити негаразди із введенням в раціон малюка каш та інших продуктів, які містять глютен.

В сучасному медичному закладі UniClinic прийом гастроентерологічних пацієнтів здійснює Нагорна Катерина Володимирівна - лікарка-гастроентеролог, яка спеціалізується на лікуванні патологій органів черевної порожнини. Катерина Володимирівна практикує комплексний індивідуальний підхід до відновлення здоров’я пацієнта, враховуючи його фізіологічні особливості та наявні коморбідні захворювання, це є важливим і у разі глютенової хвороби.

Безглютенова дієта при целіакії

Пацієнт, якому встановлено діагноз целіакія, має усвідомлювати, що дотримання суворої дієти є шансом на відновлення здоров’я і уникнення небажаних наслідків захворювання. Вибір продуктів має бути зваженим.

Які продукти можна їсти при целіакії?

Такі, що не містять глютен, це:

  • злаки і крупи - гречка, рис, кукурудза, кіноа, амарант, чіа
  • продукти з високим вмістом білка - м’ясо, риба, яйця, бобові, горіхи, насіння, натуральні молочні продукти
  • овочі та фрукти - без обмежень
  • вироби з безглютенового борошна - зазвичай з відповідною позначкою “Gluten-Free” 

 Продукти, що містять глютен та заборонені при целіакії

Слід уникати наступних продуктів:

  • зернові та похідні від них - пшениця, жито, ячмінь, овес (звичайний, без додаткового очищення від глютену),булгур, кускус, манна крупа
  • випічка та інші продукти із звичайного борошна - хлібобулочні вироби, піца, макаронні вироби
  • соуси та приправи, а також молочні продукти, що містять загущувачі на основі борошна - кетчуп, майонез, йогурти з добавками, плавлений сир
  • фастфуд та напівфабрикати - сосиски, сардельки, консерви

Що буде, якщо не лікувати целіакію?

Ускладнення від недотримання безглютенової дієти у разі целіакії виникають на фоні зниження всмоктувальної функції тонкого кишківника. Це призводить до дефіциту важливих елементів, що забезпечують нормальну роботу систем та органів. В такому разі виникають:

  • анемія - внаслідок браку заліза
  • остеопороз - через недостатність вітаміну D і кальцію
  • порушення з боку нервової системи - астенія, депресія, периферична нейропатія
  • ризик появи інших аутоімунних захворювань - діабет 1 типу, тиреоїдит, ревматоїдний артрит
  • ймовірність розвитку раку тонкого кишківника.

Профілактика та прогноз при целіакії

Целіакія - генетично обумовлене захворювання, його первинна профілактика, на жаль, неможлива. 
Пацієнт з глютеновою хворобою має дотримуватись суворої дієти і, в якості профілактичних заходів, слідкувати за своїм станом, дотримуючись здорового способу життя і контролюючи основні показники для запобігання розвитку ускладнень від захворювання.

Важливо вчасно діагностувати глютенову хворобу і усвідомлювати можливість відновлення здоров’я. Відповідальне ставлення до свого раціону, дотримання суворої безглютенової дієти дозволяє хворому уникнути ускладнень від целіакії та забезпечити повноцінне життя.

Знижка 3% назавжди!
для тих, хто приєднався
до боту UniClinic